Teknisk drift av nettside

Teknisk drift av en nettside er mer enn bare hosting.

Publisert 06. januar 2021
Ketil og en Mac

Når nettsiden din er lansert begynner vedlikeholdsarbeidet som sørger for at investeringen din varer lenge. Dette skjer via en teknisk driftsavtale. En slik avtale er nødvendig for å sikre både funksjonalitet og sikkerhet.

En teknisk driftsavtale kan på mange måter sammenlignes med å følge opp service-rutinene på bilen sin, i kombinasjon med å tegne en forsikring som gir god veihjelp hvis uhellet er ute.

I denne artikkelen gir vi deg en kjapp oversikt over hva du får hvis du tegner en driftsavtale hos Maskinen.

Overvåking av oppetid

Fra tid til annen kan man oppleve at nettsiden ikke er tilgjengelig. Hvis det er satt opp en teknisk driftsavtale vil det sendes et automatisk varsel til utvikler hvis nettsiden er nede. Utvikler vil da raskt kunne ta tak i problemet, og få nettsiden tilgjengelig igjen.

Grunner til nedetid kan være alt fra dataangrep til systemsvikt, eller rett og slett bare en konsekvens av en menneskelig feil i forbindelse med endringer.

Mindre oppdateringer uten komplikasjoner

En nettside er bygget i et CMS (content management system), og dette systemet oppdateres jevnlig av dem som har utviklet det. Slike små oppdateringer dreier seg ofte om sikkerhet, men det kan også være at det er lagt til ny funksjonalitet. Når disse oppdateringene kommer bør de implementeres på nettsiden. Litt som når du oppdaterer iPhonen din med nyeste software.

Oppdateringene gjør man for at nettsiden både på kort og lang sikt skal fungere optimalt og, ikke minst, være sikret mot dataangrep. I vår standard driftsavtale sørger vi for å gjennomføre disse små oppdateringene omlag 1-2 ganger per måned.

Ved større oppdateringer tar vi kontakt for å sammen avgjøre om dette er noe som skal gjennomføres eller ikke.

Daglig backup

Hvis ting går skikkelig galt er det avgjørende å enkelt kunne hente opp en backup fra dagen eller timene før. I Maskinen tar vi daglig backup av all data på nettsidene som vi drifter.

Hosting

Hosting av en nettside dreier seg først og fremst om leie av plass til nettsiden sin på en server, altså et webhotell. Det finnes uendelig mange servere man kan leie plass hos, og det er viktig å velge en hosting leverandør som man stoler på, som har fokus på sikkerhet, og som har en god track record på oppetid. I Maskinen har vi gjort nøye vurderinger av de hosting leverandører som vi benytter oss av.

Hva inngår ikke i en teknisk driftsavtale?

Avtalen er en ren teknisk ivaretakelse av nettsiden. Større oppdateringer, eventuelt oppgraderinger, inngår ikke i avtalen. Designendringer, utvikling av nye funkjsoner og support inngår heller ikke.

Vil du tegne driftsavtale?

Ta kontakt med oss så sender vi deg et avtaleutkast.

Har du lest?