Hvorfor vi utvikler i Craft CMS

For en tid tilbake bestemte vi oss for kun å benytte Craft CMS som publiseringsløsning når vi utvikler nye nettsider. Craft CMS innfrir alle våre krav til fleksibilitet, brukeropplevelse, skalering, sikkerhet og søkemotoroptimalisering.

Publisert 17. februar 2021
Hvorfor vi utvikler i Craft CMS

Først og fremst, hva er et "CMS"? CMS er en forkortelse for "Content Management System". Det er helt enkelt forklart en publiseringsløsning, altså det systemet man bruker for å opprette og redigere innhold på nettsider.

Et CMS har et front-end og et back-end. Front-end vil være selve nettsiden utad, og back-end er der man administrerer alt innholdet. Administratorer, eller redaktører, kan via back-end løsningen enkelt bestemme hvilket innhold som skal vises på nettsiden og ikke. Her kan man også legge til nye sider og fjerne gamle.

Det finnes flere ulike publiseringsløsninger å velge mellom. Her kommer 9 årsaker til hvorfor vi har valgt akkurat Craft CMS.

9 grunner til hvorfor vi velger Craft CMS

1. Brukervennlighet

Brukervennlighet er ofte det aller første vi får spørsmål om fra våre kunder når en ny nettside bestilles. Ansatte i bedriften vi skal jobbe med er opptatt av at back-endet skal være logisk, intuitivt og lett å sette seg inn i. Den store skrekken er behov for omfattende opplæring, høy terskel for å gjøre selv mindre endringer, og redsel for å "ødelegge" nettsiden. Videre uttrykkes det ofte ønske om at det skal kjennes effektivt å jobbe i CMSet, altså at det for eksempel skal laste raskt slik at man ikke må vente flere sekunder hver gang man skal lagre noe. Erfaringsmessig bunner disse ønskene ofte i at løsningen man har i dag ikke innfrir disse kravene. Da synes vi det er ekstra hyggelig å kunne snakke om Craft CMS!

Craft CMS tilbyr et rent, enkelt og oversiktlig brukergrensesnitt. Det er i stor grad bygget opp slik at redaktøren kan jobbe med "drag and drop" for å lage nytt innhold, og siden laster ekstremt raskt. Redaktør kan dessuten velge å jobbe i forhåndsvisningsmodus, slik at han eller hun til enhver tid kan se hvordan endringer som gjøres vil se ut front-end. Vi har fått masse gode tilbakemeldinger fra våre kunder på at Craft CMS både er lett å forstå, raskt og behagelig å jobbe i. Derfor har vi satt brukervennlighet på toppen av denne listen.

2. Stabilitet og sikkerhet

Noe som vi synes er superviktig, men som "manne i gata" kanskje ikke tenker så mye på, er nettsidens stabilitet og sikkerhet. For at et CMS skal være både stabilt og sikkert er man avhengig av at de som har laget selve CMSet er på ballen og fortløpende retter opp bugs og feil som oppstår. For bugs, feil og forsøke på hacking, det vil allid forekomme, uansett hvilket CMS du velger. Etter at vi har arbeidet med Craft CMS en stund opplever vi at Craft tar sikkerhet svært alvorlig, og at de raskt tar tak i de situasjoner som oppstår.

Her er det verdt å nevne at for at våre kunder skal dra nytte av det arbeidet som Craft gjør med tanke på stabilitet og sikkerhet, så krever dette at utvikler hos oss kontinuerlig følger med og oppdaterer CMSet når nye oppdateringer er tilgjengelige. På den måte vil nettsiden kunne holdes i live gjennom oppdateringer og endringer som skjer fra Craft sin sine. Dette gjør Maskinen via en teknisk driftsavtale. Slik avtale er noe vi tilbyr alle som bestiller nettside fra oss. Dersom nettsiden din er kritisk for driften, for eksempel fordi du har en nettbutikk, kan vi også tilby deg en tjenestenivåavtale.

3. Fleksibilitet og tilpasning

Vi elsker full frihet! Craft CMS er mal-drevet, noe som gir oss nettopp det. I motsetning til andre plattformer, slik som for eksempel WordPress, baseres ikke Craft CMS på temaer. Det betyr at vi kan skreddersy både design og funksjonalitet fra bunnen av og i henhold til dine behov, istedenfor å måtte manipulere et allerede definert tema for å få ditt innhold til å passe inn i en forhåndsbestmet idé. For noen bedrifter kan tema-baserte løsninger slik som WordPress være tilstrekkelig, men for de bedrifter som har behov for å definere nettsiden sin selv opplever vi at Craft CMS er et bedre valg. I Maskinen jobber vi nå kun med mal-baserte CMS. Vi har gått helt bort ifra tema-baserte CMS slik som WordPress.

4. Raskere utvikling

Innholdsmodellen til Craft CMS er lagt opp og organisert rundt noe vi kaller for innholdsblokker, noe som gjør CMSet veldig fleksibelt å utvikle i. For oss betyr dette at utvikler kan begynne å legge innholdsblokker inn i maler og bygge siden selv om front-end designet ikke er helt klart. For deg som kunde betyr dette en raskere utviklingsprosess. Og hva er det? Jo, det er bra!

5. Full kontroll på innholdet

Innholdsblokk-organiseringen som nevnt over legger tilrette for at nettsidens redaktør lett kan bygge egne sider, uten å være redd for å ødelegge noe og uten å måtte spørre om hjelp fra oss for å gjøre selv små endringer. Det finnes ulike type innholdsblokker, for eksempel for tekst, bilder, video og så videre. Utvikleren vår har full kontroll over tilgjengeliggjøring og tilpasning av blokkene, mens redaktøren kan legge inn ønskede innholdsblokker i en side, i ønsket rekkefølge og på ønsket sted. Sånn sett er det ikke mulig for en redaktør å gjøre feil eller ødelegge oppsettet på noen som helst måte. Det liker vi!

6. Skalerbarhet

I tillegg til dette med brukervennlighet nvent i punkt 1 får vi også ofte spørsmål fra kunder om muligheten for å videreutvikle nettsiden i fremtiden. Mange er opptatt av at nettsiden skal kunne endre seg, og eventuelt vokse, i takt med bedriften, uten for store kostnader. Denne problemstillingen opplever vi at Craft i stor grad legger tilrette for i sitt CMS.

De innholdsblokkene som utvikler tilgjengeliggjør på en nettside vil kunne legges inn på en hvilken som helst underside. Sånn sett vil det ikke forekomme noen dobbel utvikling, og nye innholdsmaler kan lett opprettes uten mye arbeid. Dette gjør at man via Craft CMS legger svært godt til rette for skalering, da det aldri vil være behov for å gjenoppbygge eller redesigne selve kildekoden når bedriften skal utvide innholdet på sin nettside.

7. Roller og tilganger

I Craft CMS kan det lages ulike roller for ulike redaktører. Dette fasiliterer en god og sikker arbeidsflyt internt i bedriften, da dere veldig enkelt kan kontrollere hvem i bedriften som for eksempel har tilgang til å publisere. Et eksempel kan være at noen i bedriften skriver innholdet, mens andre har som oppgave å kvalitetssikre dette og deretter publisere. Slik sikres det at dere ikke publiserer ting på nettsiden deres ved en feil. Dette synes vi er en kul feature!

8. Lette nettsider

Mens man via visse typer CMS ønsker å legge frem en rekke ulike ferdigproduserte valg for bruker, så vil man via Craft CMS gjøre nettopp det motsatte. Når utvikler benytter Craft CMS begynner man med å sette opp kun det helt grunnleggende som en nettside vil trenge, og man installerer minimalt med standardinnstillinger. Resultatet av dette er det man kaller for en lett nettside, altså en nettside som inneholder kun de funksjoner man skal bruke, og ingen ting annet. Lette nettsider går raskere å laste inn. Ikke bare gir dette besøkende på nettsiden er bedre opplevelse, men det er også svært viktig med tanke på søkemotoroptimalisering (SEO).

9. Craft er CMSet for søkemotoroptimalisering!

Nå ble det så vidt nevnt i punktet over at Craft CMS gir lette nettsider, og at dette er bra for søkemotoroptimalisering. Men, siden vi er over gjennomsnittlig opptatt av SEO kan vi ikke få understreket nok hvor viktig dette er. Så mange bedrifter der ute bruker masse tid på å skrive godt innhold basert på søkeordsanalyser og det ene og det andre, men så kommer man ingen i vei på rankingen i Google likevel. Ofte er dette fordi nettsiden i seg selv er teknisk dårlig. Dette er dessverre noe som ofte glipper i SEO arbeidet. Men, i Craft CMS får vi en lett kode og vi kan sette det opp slik at bilder skaleres automatisk ned til optimale størrelser, noe Google setter pris på. I tillegg vil du kunne justere hvordan nettsiden og dens undersider ser ut både i søk og i delinger på sosiale medier, noe som kan føre til flere klikk fordi du kan sørge for at tittel, bilder og ingress er relevant i forhold til de søkeord du har bestemt deg for å satse på. Tipptopp for SEO det også!

Ønsker du en nettside laget i Craft CMS?

Kontakt oss!

Har du lest?